Lärargalans grundare

Följ min resa med Lärargalan!

Jag lär mig något varje dag tack vare Lärargalan. Här delar jag med mig av mina tankar, erfarenheter, kunskaper och misstag.

En annan typ av fake news

En bild när jag förbereda mig för att vara moderator på Bokmässan. Utan mat och energi blir det svårt att prestera och förmedla energi. Inte sant??

Bakom en influenser livsstil med tighta kroppar och massvis med pastabilder gömmer sig ibland fettsugningar. Att sprida en overklig livstil är som att sprida felaktig fakta – fake news. 

När vi försöker anamma influensernas liv och inser att vi själva inte kan bli lika tighta p.g.a. en falsk verklighetsbild kan ätstörningar och stress skapas. En förfalskad bild om att ”you can have everything” när livet handlar om att prioritera. 

Livet är ett smörgåsbord. Tyvärr förmår ingen att ha allt och inget kommer gratis.

De gånger jag lagt tid på att ”försöka” att banta har jag bort prioriterat min inre gnista och energi. 

Det har fått mig att inse att jag kan inte ha allt, utan måste prioritera. Det viktiga är inte hur min kropp ser ut, utan hur jag bär upp den genom min karisma och intelligens! 

Jag har gjort ett medvetet val om att äta vad jag vill och lägga tid på att lära mig saker framför att bli en Twiggy. Min karisma och intelligens går före mitt utseende, men trots det vill jag ändå försöka se så bra ut enligt mina villkor. Jag väljer att träna för att bli den bästa versionen av mig själv. Träning gör att jag både blir smartare och snyggare.

Jag tror det är viktigt att inse att du kan inte äta massvis med onyttigt, vara supersmal och leverera bäst i skolan eller på jobbet. Välj det som är viktigt för dig. Kom ihåg att det är det inre som gör dig oersättlig. Och om vi ska fokusera på utseendet så tycker jag att det ofta är klädstilen och hygienen som naglar samt hår som gör en person attraktiv, inte hur tight hen är 😉

Jag och min bästis som blir serverade riktigt god mat av min pojkvän. God mat behöver inte vara onyttigt. Här äter vi fisk taco med massa härliga tillbehör.

Lärargalan i TV4s kanaler i höst!

Jag kan stolt berätta att Lärargalan kommer att tv-sändas i TV4s kanaler – där allt började. 

TV4 och Denise Rudberg var de första som uppmärksammade Lärargalan och mig. Deras support gjorde att jag vågade och min tvekan försvann. Nästa närvaro i TV4 var med PR-geniet som visade att allt är möjligt. Sedan har TV4 tack till bl.a. Anja Nisshagen fortsatt att lyfta fram oss. Därför är jag extra stolt att TV4s kanaler ska visa Lärargalan i höst! TV4 är BÄST!

Här nedan är några minnen jag har från mitt deltagande i TV4.

Tal till landets kommande lärare!

Förra veckan höll jag en digital föresläsningen för landets lärarstudenter där jag frågar landets kommande lärare vilka unika gåva de har?

Ibland lyssnar vi för mycket på vad omgivningen säger att vi glömmer bort vår unika talang och gåva som lärare.

Har du något minne när både tid och rum försvinner? Vad ser du och gör i minnet?

Det tillstånd när passionen flödar är de stunderna lärare och elever bör värna om. Då blir vi ofta den bästa versionen och ser vår unika talanger.

Se föreläsningen nedan!

Om du tävlar mot din omgivning kommer du alltid att förlora – det finns alltid någon på sociala medier som är lite bättre.

Och därför är det viktigt att hitta sig själv. Då vet vi vilka vi är och slutar att jämföra oss.

Jag tror att allt börjar i skolan. Vi blir placerade i ett sammanhang. Vi får en roll och karaktär till andra personer. Det kan vara en läskig känsla att börja identifiera sig själv, men även en förvirring att inte hitta sin roll. En tid när många är sårbara och kan vara rädda för att inte passa in. En läskig känsla är att bli nekad. Kom ihåg att ett NEJ är bara ett HEJ. Ett nej öppnar dörren till något annat eller låter mig kämpa lite extra så att jag utvecklar en färdighet.

Jag har kämpade med min dyslexi i skolan och därför är jag van att utmana mig själv. Jag har fått tänka ”outside the box” och fått hamna i obekväma situationer när min dyslexi har lagt krokben för mig. När jag inte alltid har kunnat välja den vanliga vägen framåt gör det att jag ser världen från andra perspektiv. Jag kan ifrågasätta saker och ting, och kanske inte alltid gå efter idealet. Det är jag så glad för!

Till er som går i skolan vill jag påminna er om att våga testa och bli utmanad. Ta tillvara på dina lärare och skola för att hitta din väg.

Kom ihåg att bli nekad av en person, en utbildning eller jobb kan vara det bästa som hänt dig.

”Attans rabarber”

Ett ord min pojkvän får höra varje gång jag gör fel. ”Attans rabarber” är ett ord som jag använt mycket denna vecka. Senaste tiden har jag drunknat i min dator. Jag är inget snille på att skapa och hantera hemsidor, därför blir det mer fel än rätt. Ju fler fel jag gör desto närmare kommer jag målet. Det får ta sin tid eftersom verksamheten inte har pengar till att få hjälp.

Det jag handskas med är att starta igång formuläret för årets nomineringsanförande på hemsidan. Mycket data måste förflyttas eftersom det var 30 000 elever som nominerade förra året. Jag vill rensa 2020s lagrade nomineringar för att börja på 0 när årets nominering öppnar den 1 mars.

Apropå att göra fel har jag observerat att många kan ägna mer tid åt att vara rädda för att misslyckas än att tänka på vad de vill.

I skolan räknar vi misstag. Det var min lägsta nivå, inte min bästa prestation i ett ämne som gjorde mitt betyg. Jag kommer ihåg att jag kunde ligga på A-nivå men om jag endast fick ett E på en uppsats så drog det ner mitt betyg till E. Det gör att vi blir matade av att se vad vi gör fel istället för att förankra det som går bra.

Vad tycker ni om det?

Jag hör ofta kompisar som säger ”jag vet inte vad jag vill bli, men något jag inte vill är att misslyckas”. Det är så annorlunda från min filosofi. Om vi inte misslyckas vågar vi inte göra något annorlunda. Mina misslyckanden har gjort att jag lyckats. Lyckats vad det nu än är. Jag gillar resan! Att göra misstag under resan som visar på att jag lever, vågar följa mina drömmar och är mänsklig.

En frukost jag åt med mina kompisar Eda och Alexandra. De är duktiga på att inte ta livet på för stort allvar. Lever som Pippi ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!” 

I Göteborg för att hitta nya samarbeten och resurser för att växa.

Över en natt har jag befunnit mig i Göteborg med målet att hitta nya samarbeten med Lärargalan så att vi kan fortsätta att växa och göra mer skillnad. Jag fick låna en bil och körde fram och tillbaka till Göteborg för att undvika att åka kollektivtrafik eftersom pandemin fortfarande råder i landet. Till min hjälp hade jag en ny härlig ideell kraft som börjat arbeta för Lärargalan. Möt härliga och fina Caroline Lindberg som är en del av Stiftelsen Lärargalan.

Caroline är fantastisk omtänksam, kreativ, jordnära och strategisk!!!

Tyvärr kan jag inte berätta om vårt möte då det fortfarande är hemligt. Däremot kan jag berätta av vi fick möjlighet att bo på ett hotell som ägs av några av mina kompisar. Det är supermysigt, personligt, lyxigt och fräscht. Vi fick frukosten serverade till bordet vilket var hygieniskt under covid-19. Innan vårt fysiska möte tog jag ett covid-19 test jag fick av min styrelsemedlem Barbro Ehnbom. För mig är det självklart att testa mig innan jag träffar någon ny person på ett fysiskt möte. Testet tar mindre än en minut och är väldigt enkelt att göra.

Vår härliga frukost. Jag åt denna frukost imorse när jag skrev på mitt examensarbete för min utbildning.

Imorgon ska vi ha nästa styrelsemöte. VD-rapporten är utskickad till Lärargalans ordförande och distribuerad till samtliga ledamöter.

Påväg hem till Stockholm planerade jag och Caroline mötet genom att vi skissade på mätbara mål som kan möjliggöra att verksamheten kan ta nästa steg. Vi tänkte presentera målen imorgon för styrelsen och hoppas på bra respons!

Nya möjligheter, tjoho!

Jag är så glad att det går framåt för Lärargalan. Nästa vecka har jag flera spännande möten inbokade och förhoppningsvis kan jag snart avslöja mer, längtar!

Det bästa med mitt arbete är att jag har så roliga möten med så mycket härligt folk. De flesta mötena är digitala och därför blir det extra lyxigt när ett möte utvecklas till en härlig middag.

Barbro Ehnbom som är med i min styrelse är distributör för ett nytt covid-19 test. Du spotar i en mugg och sen får du ett svar inom en minut. Perfekt för de få fysiska mötena jag har!

I onsdags kom Tina Thörner, en framgångsrik svensk kartläsare inom rally på middag. Hon ville bli pilot som ung och gick på flygskola i USA. Men när hon möttes av många fördomar och behandlades dåligt återvände hon hem för att bli rallyförare. 

Varje morgon startar Tina dagen med att titta sig själv i spegeln och säga ”Tina, du är fantastisk”. När hon bekräftat sig själv behöver hon inte söka bekräftelse hos omgivningen. Hur bra?

En röst från din barndom!

16 jordsnurrar och jag ville bli tennisproffs.
På den här bilden ville jag bo i en Djungel och syssla med växter. Jag övertalade mina föräldrar till att vi skulle bli fadderföräldrar till en orangutang.

Vem var du innan alla började berätta för dig hur du skulle vara? När du var liten vem drömde du om att bli då? Ibland börjar vi lyssna för mycket på omgivningens röster så att vi inte hör vår egen röst. Ibland kan vi glömma bort att vi har en inre vilja för att vi är så måna om att passa in och bli omtyckta. Men blir vi verkligen omtyckta om vi blir gillade för att anpassa oss? 

Det är din tid på jorden. Du är din huvudperson. Utforska varje del i dig. 

Det är bara jag som vet vad jag mår bra av så jag borde lyssna på min inre röst och våga vara mer källkritisk till andra röster.

Vänskap kan förändra!

I vissa stunder när jag minst anar det kan jag träffa personer som skakar om min vardag. Jag går runt i livet och känner att det är fulländat, men ett nytt möte med en person kan förändra. Jag får in ännu mer kärlek, insikter och njutning av livets trevligheter. Idag inser jag att mitt liv tidigare inte var komplett, en ny vänskap har gjort mitt liv ännu bättre.

Vi träffades för tre år sedan när Patricia var inslagsproducent för Lärargalan. Fantastisk skicklig!
Jag märkte direkt att hon kände hela vida världen. Hon behandlar alla lika och med kärlek. Patricia är god vän till Mark och hjälper honom med styling. Så bra stil!!!!!
Patricia, jag och Dr Alban gick till Operabaren innan pandemin. Jag tog alltid deras köttbullar.
I år på Jarowskij inför förra årets tv-produktion.
Andra tagningen.
Igår fick mamma för första gången äta lunch med Patricia, under coronavänliga förutsättningar. Det var underbart. Här ser ni en toast med tryffel och anklever på. YUMMI!

Lunchmöten när de är som bäst!

Med Tara som har grundat Sniph.
Det var sju härliga rätter. OMG vad trevligt och gott. Vi åt på Coco & Carmen. Lunchen kostade 295 kr för sju rätter (say what).

Vad tycker ni?

Kanske har vi så mycket att välja emellan att vi inte längre kan välja?

På restaurang väljer jag alltid skagenröra om det finns. Älskar när valet blir lätt.
Min styrelse, advisory board och samarbetspartner har jag valt allt eftersom. Tiden berättar vilka som är de rätta personerna och brinner för frågan.

En tanke jag fick. Finns det så mycket valmöjligheter att vi aldrig kan bli nöjda med valen vi gör?

Från födelsen får vi höra att vi kan göra vad vi vill och bli vad vi vill. Bli en astronaut, vd eller yogalärare. Vi kan med hjälp av internet kommunicera med vem vi vill (åtminstone försöka ta kontakt), genom alla streamingtjänster har vi tillgång till nästintill alla världens filmer samt serier och e-handeln gör det möjligt att få hem mat, produkter och tjänster. Alternativen är oändliga. Vi behöver inget tålamod för marknaden tillfredsställer våra behov oftast direkt. Kanske har vi så mycket att välja emellan att vi inte längre kan välja?
När vi väljer något så tackar vi nej till de andra valmöjligheterna. Om vi väljer ett jobb, en partner, en maträtt eller en inredningspryl så stänger vi dörrarna till de andra alternativen.

Det var tankar jag fick igår. Jag har ibland svårt att ta beslut för det känns som att varje beslut är så viktigt. Vi är så medvetna idag. Jag undrar om vi förr i tiden reflekterade lika mycket kring vilken frukost vi åt, vilka helgplaner vi hade, vilka arbetsuppgifter vi hade eller vilken bok vi läste.

Jag tror det viktiga är att ta ett beslut. Att göra något. Att testa. Bättre att leva och göra fel än att bli passiv och tveka. Varje felsteg och misstag vi gör i livet är en lärdom. Vem vill leva ett förutsägbart liv?

Jag har också insett vikten av att lyssna inåt. När jag står inför ett val så blundar jag väljer det som ger mig energi.

Innan mitt första styrelsemöte visste jag inte vad jag skulle ha på mig. Jag skämtade med mina kompisar om jag skulle ha outfit 1 (färgglatt och peppande), 2 (glasögon = smart), 3 (galaklädsel och kvinnligt) eller 4 (pappas kostym)?

Jag tror det är viktigt att vi inte är för tuffa mot oss själva. Låt oss leva och testa. Vad kan egentligen gå fel? Det största misstaget är att slösa tid på att tveka.

Hursomhelst har jag haft en härlig helg. Hoppas ni också har haft det?

När jag mår bra så har jag lättare att vara i nuet och då blir jag nöjd med mina beslut. Jag litar på min magkänsla och förnuft för stunden. Om det blir fel så vet jag att jag ändå gjorde mitt bästa beslut där och då. Hejdå från snön!

Hitta din grej för att prestera bättre i skolan.

Alexandra Krook har dragit igång ”The Spark” och jag har fått äran att vara med i Sparks Advisory Board. Visionen är för att hjälpa 10-14 åringar att hitta sig själva genom intressen. Ungdomar tillägnar cirka 3,5 h per dag på sociala medier och det populäraste programmet är Paradise Hotel (förskräckligt!!!). Att ständigt se bilder som påminner om ytliga ting kan göra att vi glömmer de inre värdena. Det bidrar till dålig självkänsla när vi ständigt kan jämföra oss med varandra och inte få tiden eller utrymmet till att vara i våra egna tankar. Vi tror att det är viktigt att var och en får hitta sitt intresse för att hitta sig själv och sina värderingar. Det på sikt motarbetar psykiskt ohälsa.

Med det sagt vill jag uppmana lärare till att berätta för sina elever om Sparks. Om eleverna finner ett intresse utanför skolan kan det vara lättare till koncentration i klassrummet. Om eleverna har en fin relation till sig själv blir det lättare för eleven att skapa en relation till sina lärare, klasskompisar och till ny kunskap.

Jag höll på med tennis under min skoltid, varav val av bild, och det hjälpte mig att hitta mig själv och få en bättre självkänsla. Oavsett vad som hände i min värld så hade jag min tennis. Det gjorde att min självkänsla blev starkare. Det var lättare att ta misslyckanden i skolan.

Se film här om Sparks:

För 100 år sedan fick kvinnan för första gången delta i ett riksdagsval!

Alla kvinnor har en god nyhet inom sig. Den goda nyheten är att du inte vet hur fantastisk du kan vara, hur mycket du kan älska, vad du kan åstadkomma och vad din potential är.” – Anne Frank

Min största förebild – min mamma!

År 1911 blev inte kvinnliga journalister inbjudna på morgontidningarnas morgonmöten. Kvinnorna skrev under manligt pseudonym, och de flesta kvinnors karriär slutade med giftermål eller överansträngning. Att sitta och vänta på att bli utbjuden av en lämplig make var inte journalisten Ester Blenda Nordströms livsöde. Med en uppdiktad identitet som pigga ville hon skildra livet som tjänsteflicka på en gård. Artikeln avslöjade sexton till sjutton timmars arbetsdagar med dålig lön och ingen fritid. 

Som Ester Blenda Nordström är det många historiska kvinnor som jag är tacksam för. Om jag tycker det är svårt att vara kvinna idag brukar jag alltid hämta kraft hos mina historiska kvinnliga förebilder.

Den kvinnliga rösträtten blev fram röstad år 1919. Det var en utredningen från år 1907 som äntligen hade fått ett godkännande. År 1921 var det första andrakammarvalet med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. När fem kvinnor valdes in i riksdagen var det en symbol för att kvinnan hade fått en politisk påverkan. Kvinnorna var Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Bertha Wellin, Agda Östlund och Nelly Thüring. Detta var 100 år sedan.

Tack till Er får jag vara ung, galen och följa mina drömmar.Ondska i konsten

Vackert som Picasso skrev om ondska! Jag tolkar det som att monster kan inte vara ”monster” förens dem blir gillade och får anhängare. Det är när de får uppmärksamhet och anhängare som de faktiskt kan påverka personer och göra dem illa. Sårbarheten blir mindre om vi väljer att inte ge ondskan något utrymme.

Hur arbetar ni i klassrummet för att motverka hat?

Skrivet av Picasso. En bild jag tog när jag var på ett museum i Malaga. Malaga där han bodde under en tid.

Min jul!

I år tillbringar jag julen endast med min pojkvän mitt i naturen, och familjen via zoom. Jag har gjort saker som jag tidigare inte hunnit med. Vi har isolerat oss så jag har läst, ätit god mat och min pojkvän visar mig konsten att bara vara. 

Jag har precis läst boken ”Allt jag fått lära mig” som handlar om en tjej som växer upp med en familj som förnekar utbildning, vår historia och dagens vetenskap som sjukvård. Boken skildrar hur annorlunda flickan ser på världen innan och efter sin utbildning. Likasom att jag ser annorlunda på världen nu i jämfört med innan vår pandemi. Det är små sakerna i livet som gör vardagen. Som att mina frukostar görs ofta till en vardaglig fest med två ljus på borden, dagens tidning och mina frukostfavoriter som gott te samt skink-och ostmackor på knäckebröd från valhallabageriet.

Det är inte lika viktigt att springa runt och träffa folk bara för att, utan det som är det viktiga är min familj, nära och kära och att leva äkta.

Jag har även under jullovet tittat på ”A life on our planet” av David Attenborough och börjar få en ännu större förståelse för vikten av att vara lyhörd för vår jord och börja samarbeta med vårt ekosystem för att rädda vår planet. Vad skulle hända om vi varje söndag likt förr hade alla affärer stängda? Dessutom som Kristna på långfredagen ha förbud att bruka elektriska apparater eller att arbeta. Det skulle vara tråkigt. Men vi kanske skulle vänja oss vid att stanna upp och tillbringa mer tid i naturen. Börja göra saker i kvalité som är få och effektiva än att stressa och fortsätta konsumera i en riktning som ej tar oss någon vart. Vad tror ni lärare om det? Ni som känner landets framtida befolkning. 

En av årets alla frukostar.
Jag och naturen, vi passar?

Välkommen!

Jag startade Stiftelsen Lärargalan för att jag upplevde hur lärarrollen blivit devalverad och satt på undantag under många år. När vi pratar om skolan är det ofta i negativa ordval och vi missar att tala om det som faktiskt är väldigt positivt. 

I våra kontakter med kända entreprenörer och representanter för svenskt näringsliv är det lätt att konstatera hur enskilda lärares påverkan på eleverna faktiskt sitter kvar livet ut. En enskild lärare kan göra enorm skillnad för en elev alldeles oavsett hur bra eller dåligt en skola fungerar i övrigt. 

Vi vill skapa opinion, och vi vill vara med och stödja en levande debatt. Vi vill inte bara vara några som ”gillar lärare” utan vi vill vara en aktör att räkna med i skoldebatten, för både undervisning och utbildning. Vi vill skapa opinion och väcka samhällsfrågor som har med skolan och lärande att göra. 

Om vi även i framtiden vill behålla de här hjältarna som är så viktiga för vårt samhälle, de som står där varje dag och tar hand om vår framtid, då är det hög tid att lyfta lärarnas bedrifter. De lärare som är vår inspiration, våra ledstjärnor och hjältar. 

Det är de som är Lärargalans själ.